Kriolipoliza – bezbolesny zabieg zwalczający lokalne nagromadzenie tkanki tłuszczowej – działa niezwykle skutecznie w miejscu nagromadzenia tłuszczu. Jest to zabieg modelujący sylwetkę w określonych partiach ciała, nie zaś odchudzający cało. Kriolipoliza jest zatwierdzona przez FDA jako metoda redukcji tkanki tłuszczowej okolic brzucha, ud, podbródka, ramion, pleców i pośladków.
Wymrażanie tłuszczu opiera się na założeniu, że bogate w tłuszcze adipocyty są znacznie bardziej wrażliwe na działanie zimna niż otaczające je komórki o dużej zawartości wody. To umożliwia wywołanie selektywnej apoptozy w tkance tłuszczowej. Ekspozycja na niskie temperatury indukuje procesy lipolizy, jej działanie niszczy adipocyty (tzw. krioterapia komórek tłuszczowych).
Pierwsze efekty w postaci redukcji tkanki tłuszczowej widać już po 3 tygodniach. Na pełny efekt trzeba poczekać 1-3 miesiące. Według badań zimno stymuluje wydzielanie epinefryny (adrenaliny), która bezpośrednio pobudza receptory β-adrenergiczne. W ten sposób zapoczątkowana zostaje kaskada procesów, w wyniku których dochodzi do hamowania enzymu fosfodiesterazy III i zwiększania stężenia cyklicznego monofosforanu adenozyny (cAMP) – skutkiem jest lipoliza.
Przeciwwskazaniami do zabiegów kriolipolizy są choroby indukowane zimnem (jak krioglobulinemia, pokrzywka z zimna), ciąża i karmienie piersią, zaawansowana niewydolność żylna, rozrusznik serca, choroby wątroby.